Green activities - Reisverslag uit Miercurea-Ciuc, Roemenië van jillsadventures - WaarBenJij.nu Green activities - Reisverslag uit Miercurea-Ciuc, Roemenië van jillsadventures - WaarBenJij.nu

Green activities

Door: Jill

Blijf op de hoogte en volg

20 April 2023 | Roemenië, Miercurea-Ciuc

De volgende ochtend moeten we vroeg opstaan. Om half 9 moeten we al ergens in de buurt van Somlyó zijn. Hier is ook een middelbare schoolklas aanwezig, welke we de rest van de dag volgen. Dit is namelijk nog een van de dingen die we van de EU moeten doen. Bomen planten. Of nou ja, dat is het plan. Het is een soort tripje van een middelbare school waar veel wordt gewandeld rondom de berg Somlyó en de kinderen veel leren over de bomen en planten en er is ook nog een plek waar we een paar boompjes planten. Om 5 uur is Dorka’s Intercultural Night. In het Hongaars. Voor ons heeft ze een tekst met de Engelse vertaling. Haar presentatie gaat over de mini-sculpturen van een Hongaarse kunstenaar. Na de tijd gaan we naar de accommodatie en spelen we Avalon (een Weerwolf achtig spel met missies en koning Arthur) en maken en eten we Langos.

Op vrijdag hebben Lucie, Marlene en ik onze Hongaars les, en daarna gaan we wederom naar een middelbare school. Vermoedelijk dezelfde als waar we gister mee op pad waren. Hier zijn de anderen al druk aan het schoonmaken buiten. Bladeren opruimen en harken en vegen. Met Alice en Amela zit ik achter de school. Gelukkig zijn we eerder afgelopen. Een van de kinderen uit de klas is jarig en ook wij krijgen taart. Daarna gaan we naar huis. Ik spreek af met mijn mentor, we zitten in een café en praten daar. Om 7 uur ga ik naar de French Club.

De volgende dag is het zaterdag, maar wel een werkdag voor ons. We gaan naar Csíkszentdomokos met een bus en gaan daar bomen planten. Deze keer iets meer dan op donderdag. We vertrekken om 10 uur met een busje en doen eerst een soort speurtocht. Wanneer we klaar zijn met onze speurtocht zijn er al heel veel families aangekomen. Deze doen ook allemaal de speurtocht en wij beginnen met bomen planten. De gaten zijn deze keer allemaal al gegraven, dus we hoeven alleen maar een boom te planten en de gaten te dichten. Het is wel zwaar werk, omdat we een emmer met modder en een emmer met miniboompjes in het water een berghelling op moeten zeulen en op deze berghelling planten we de boompjes. Na een lege emmer met ons drieën houden we pauze en is er ook een hazelnootbroodje en appelsap voor ons. Tijdens onze pauze maken we ook “seed bombs” een balletje met modder en zaadjes erin die je ergens in het gras kan gooien en dan groeien daar bloemen. Ook maken we iets voor in een tijdcapsule, die wordt begraven bij de bomen. Vervolgens werken we nog twee emmers weg en klimmen we de berghelling op naar de top. Hier zitten we even tot het begint met regenen en daarna gaan we weer terug. Het lijkt erop dat iedereen al klaar is voor vandaag, want we waren nog de laatsten die bezig waren. We blijven daar nog even en gaan daarna weer naar huis.