Borszereda
Door: Jill
06 Mei 2023 | Roemenië, Miercurea-Ciuc
De volgende ochtend begint rustig, maar ik wil veel shoppen. Vooral second hand shoppen, omdat ik heb gehoord over een hele goedkope winkel, de Penguin store. Waar die zit weet ik niet precies, maar ik weet dat het ergens bij de Chinese store is. Na in de Chinese store te hebben rondgekeken, kom ik in de Penguin store, en blijkbaar op de goede dag. Elke dag wordt de prijs van de kleding per kilo goedkoper, en vandaag, zaterdag, kost het maar 9 lei per kilo (nog geen 2 euro). Ik vind hier 2 blousen en ga naar een andere duurdere winkel. Ik eet een heerlijk croissantje en broodjes voor lunch en doe mijn wekelijkse boodschappen. Ik sta voor een bijzondere man in de rij. Hij maakt een aantal grapjes met de kassière (wat ik niet begrijp) en als we beide hebben afgerekend begint hij eerst in het Hongaars met mij te praten. Ik snap er nog steeds niks van, vraagt of hij Engels spreekt, maar uiteindelijk vinden we een manier om te communiceren in gebrekkig Frans en Hongaars. Er kwam niet veel uit het gesprek, maar het was wel grappig. Daarna ga ik naar Cafe Novak voor spelletjes met Martin, Lucie, Marlene en twee vriendinnen van haar die een fietstocht door Europa maken en nu in Roemenië zijn. We spelen een paar potjes Dos en daarna ga ik naar huis, eet ik, en om half 9 kom ik terug. We spelen wederom spelletjes, maar dan in de accommodatie, en daarna ga ik naar het Cloud Festival. Dit festival is midden in de stad, twee gebouwen naast de accomodatie. Tot een uur of 12 is het buiten en daarna is er een techno deel binnen. Daar vind ik niet zoveel aan en ik ben best moe, dus daarna ga ik weer naar huis. De volgende dag heb ik een relaxte dag, draai ik de was en hang rond in het huis tot een uur of 6. Dan ga ik samen met Rita en Dorka naar Borszereda, het wijn festival. We kopen hier speciale wijn glazen en proberen daarna verschillendesoortenwijn.
Alle wijnen komen uit Transylvanie, en ik probeer van alles wat. Elke wijn die ik probeer is geweldig. De een nog beter dan de ander. Ook eten we een bak met kaas leeg, vooral de chili is erg lekker. Aan het einde kopen we 2 flessen wijn en die drinken we met zijn drieën en met Alice bij Rita onder het genot van verschillende kaartspelletjes zoals Black Peter en eenentwintigen. 's Avonds laat gaan we na veel wijn weer naar huis.
De volgende ochtend hebben Lucie, Marlene en ik onze Hongaars les. We leren een paar bijvoeglijk naamwoorden, zoals klein, groot, oud, jong. Na onze les bereid ik het programma voor deze week voor met Frido en Naty. Het thema is sport, gebaseerd op een enquête onder de Bankfalva school. Frido maakt een quiz, Naty werkt vooral aan haar collage om haarzelf te presenteren en ik bereid Undercover en Tabboo en enkele educatieve kleurplaten en puzzels rondom sport voor. Ook moeten we bezig met onze quiz over volunteering. Frido en Naty niet, maar met alle andere ESC vrijwilligers. We doen een deel over onze landen en over vrijwilligerswerk in het algemeen. s' Avonds is er nog de gewonen Quiz Night, er doen niet veel groepen mee, maar het is toch een hele leuke quiz.