De Duitse Verdeling - Reisverslag uit Miercurea-Ciuc, Roemenië van jillsadventures - WaarBenJij.nu De Duitse Verdeling - Reisverslag uit Miercurea-Ciuc, Roemenië van jillsadventures - WaarBenJij.nu

De Duitse Verdeling

Door: Jilke

Blijf op de hoogte en volg

09 Februari 2023 | Roemenië, Miercurea-Ciuc

Donderdagochtend om 9 uur gaat mijn wekker. Op mijn telefoon zie ik een berichtje dat ik om 9.35 opgehaald ga worden door Peter. Shit, ik had 10 uur in mijn hoofd... Gehaast werk ik mijn ochtendroutine af en ben ik optijd klaar. Deze ochtend krijgen we een uitleg over hoe we met kinderen moeten werken van Peter. Hoe je dingen moet voorbereiden, duidelijk en gemakkelijk Engels moet spreken en allemaal van dat soort dingen. Daarna legt Peter ons project specifieke dingen uit over Trello. In de middag krijgen we een uitleg hoe onze Youthpass werkt. Dit is een ding van de EU waar wij kunnen invullen wat voor dingen we allemaal hebben geleerd tijdens onze periode als vrijwilliger. Er zijn 9 verschillende categoriën waarin je iets kan leren, zoals met taal, communicatie, digitale vaardigheden, culturele vaardigheden, citizenship en nog meer. Bij elk van deze categoriën kun je bijhouden wat je hebt geleerd. Aan het einde mogen we dit ook toepassen en mogen we al een aantal dingen invullen op onze Youthpass. Om 3 uur zijn we klaar en mogen we gaan.

Wanneer Marlene en ik net buiten staan zien we iemand aankomen: Vickie. Alie heeft de hele dag een poster gemaakt over de vorige dag waarop ze Engels les hebben gegeven op een school. Vickie hoorde ook aanwezig te zijn, maar was er niet. Tot nu. Marlene en ik gaan beide naar de supermarkt, de Kaufland, een gigantische supermarkt. Omdat ik niet helemaal weet wat voor wasmiddel ik moet halen, bel ik mijn moeder snel even en daarna gaan Marlene en ik allebei naar ons eigen huis. Beide in een andere richting. Tegen het eind van de middag kook ik en eet ik mijn avondeten. Ik kijk nog snel even op mijn telefoon voor de precieze route terug naar het kantoor: 40 minuten. Ik schrik. Zoveel tijd heb ik niet. Maar Sjoerd stelt me gerust dat het makkelijk binnen die tijd te doen is. Dus ga ik richting het kantoor. In een dikke 20 minuten. Alleen Lisa is nog aanwezig wanneer ik aankom, maar de anderen druppelen langzaam binnen. We hebben vanavond een Duits club voor de geïnterreseerden, met als thema de opsplitsing en hereniging van Duitsland. We zijn voornamelijk met vrijwilligers, en één local en doen verschillende opdrachten onder het genot van pretzels (met anijs erin?) en nog andere koekjes. We praten eerst over wat we al weten over dit thema, zetten gebeurtenissen in de juiste volgorde, kijken een filmpje, en vullen de "gaps" in in een lied. 99 luftballonen. Nooit geweten dat dit lied met de Duitse verdeling te maken heeft. Vervolgens spelen we een Kahoot. Natuurlijk win ik en dan is de club afgelopen. Deze taalclubs zijn er elke week. Dinsdag Engels club, woensdag de Spaans club en donderdag de Duits club. Deze week ben ik alleen naar de Duitse club geweest. Volgende week is Lisa niet aanwezig en is er geen club, en de week daarna is het schoolvakantie. De eerstvolgende keer is dus pas in maart. Terug in het appartement spelen we nog Mysterium. Toch wel een heel leuk spel en daarna gaan we naar huis. Deze week is het 's nachts echt enorm koud. Het kan wel -20/-25 worden 's nachts. Vreemd genoeg worden mijn handen niet echt koud, maar wat wel koud wordt zijn mijn benen. Die doen bijna pijn van de kou.

De volgende dag word ik wederom om 10 uur opgehaald. Marlene en ik hebben een gesprek met Kinga op de planning staan. Ze hoort ons helemaal uit over onze zorgen, culture shock en heimwee en geeft ons tips over hoe hiermee om te gaan. Ze legt ons uit hoe bepaalde dingen werken, zoals het vakantiesysteem en de zorgverzekering en gaat de nodige andere zaken bij langs. Andere thema's zijn food/pocket money, reizen, werk en de Youthpass. Vandaag ben ik supermoe en heb ik moeite om mijn aandacht erbij te houden tijdens de 3 uur dat Kinga maar doorvertelt. Om 1 uur hebben we eindelijk een pauze.