Marathon en Somlyó
Door: Jilke
09 Maart 2023 | Roemenië, Miercurea-Ciuc
De volgende ochtend werk ik verder aan de Intercultural night tot het tijd is om naar de scholen te gaan. Allereerst gaan we naar de school in Csomortán. Dit zijn zo ongeveer de jongste kinderen en ze zijn superschattig. We doen dezelfde spelletjes en gaan daarna met de schoolbus door naar Palfalva. Hier moeten we een halfuur wachten. Daarna doen we de animal game en escape rooms. We worden met de schoolbus terug gebracht tot de kerk in Somlyó. In de avond halen Sjoerd en ik onze fietsen van het kantoor en gaan dan door naar de universiteit waar nu de Engelse club georganiseerd wordt. Het thema is artificial intelligence.
Vandaag is het de eerste dag dat ik naar de school in Csatoszeg ga. Op het kantoor stel ik nog een aantal spellen voor, suggesties op het dierenspel. Charades, bingo, maar nee, de club is zo anders dat dat geen zin heeft. Dat klopt ook. Wanneer we daar aankomen willen de kinderen alleen maar buitenspelen. Het is een groep van allemaal leeftijden en het wordt georganiseerd in een ander gebouw dan een school. Met de kinderen doen we voetbal, schommelen we en doen we andere dingen. Totdat de kinderen opeens achter het hek zijn, dan gaan we naar binnen. Ik doe mijn presentatie ook voor hun, we doen binnen nog wat spelletjes. Maar het enige wat de kids willen met dit mooie weer is buiten zijn, dus we laten het maar toe. In de avond gaan we uit eten. Vandaag is het de laatste dag dat John hier is, dus gaan we naar een typisch Hongaars restaurant genaamd Gambrinus. Hier bestel ik een kalkoen, met kaas en tomaat en een aardappel substantie met paprika smaak. Het smaakt heerlijk. Na de tijd willen we nog ergens drinken, maar overal zit het vol. Uiteindelijk gaan we weer terug naar de accommodatie en doen daar nog een drankje. Veel willen daarna nog op stap, maar ik blijf achter met Dorka, Sjoerd en John. We kletsen nog even, maar dan moet John weg. Hij moet morgen weer vroeg op. Dorka, Sjoerd en ik spelen nog een spelletje.
Deze dag kijken we Harry Potter. Deel 4 tot en met deel 8. Van een uur of 1 ’s middags tot 2 uur ’s avonds. Onder het genot van snacks en pizza. De films worden geprojecteerd op de muur in de grote slaapkamer in de accommodatie. Hier is ruimte voor 8 mensen om te slapen in de zomer, maar nu slaapt er nog niemand. Zo ongeveer iedereen is aanwezig. Later komt ook Martin, met zijn 2 vrienden uit Duitsland voor de laatste films. Sommigen blijven niet tot het eind en gaan tussen 12 en 2 op stap. Daarna komen ze terug. We doen nog wat spelletjes en ik blijf bij hun slapen.
De volgende dag wil ik heel graag Somlyó beklimmen, maar niemand wil mee. Daarom sluit ik me aan bij de groep die wil schaatsen. Dorka, Cristina, Lucie, Amela en ik. Cristina en Amela schaatsen vooral samen, en ik schaats met Dorka en Lucie. We proberen allemaal rare kunstjes, zoals op 1 been staan. Om 3 uur wordt de baan weer schoongemaakt en moeten we gaan. Ik ga terug naar huis, maar het is zo’n mooie zonnige dag dat ik toch besluit in mijn eentje Somlyó te beklimmen. Er kunnen beren zitten, maar de kans was klein dat ik die zou tegenkomen, dus neem ik het risico. Ik klim eerst het voorste stuk, waar ik nog 2 verlaten kerkjes tegenkom. Daarna steek ik een open deel over en kom ik in het bos. Ik volg eerst netjes de paden, maar op een gegeven moment zijn die er niet meer. Het is ruim een uur voor zonsondergang, maar toch lijken sommige delen die niet beschenen worden door de zon erg donker. Omdat ik al zover ben gekomen, neem ik het risico. Ik klim omhoog waar geen paden zijn, goed om me heen kijken of er een dier is. En dan hoor ik een geluid. Ik kijk op en zie allemaal herten langs rennen. Op de top is niet echt een geweldig uitzicht. Hiervoor moet je een of andere stalen constructie beklimmen. Ook een doodeng ding natuurlijk. Maar ja, als je je leven al hebt geriskeerd om hier te komen en er is geen uitzicht, dan moet je hier ook maar in klimmen. Tot het einde durf ik niet. Het is dan wel zonnig, maar het is toch ijskoud en de stalen treden zijn ook ijskoud aan mijn handen. Het stuk door het bos ren ik bijna terug om zo snel mogelijk weer op een normaal pad te zijn. Ik ga de andere kant langs dan waar ik de heenweg langs ging. Bijna weer terug begint mijn mobiel opeens snel leeg te raken door de kou, tot het op 1% is. Gelukkig weet ik vanaf daar het pad te vinden. Thuis neem ik een douche en doe wat boodschapjes.