Nyaronszereda en Spektrum
Door: Jilke
18 Juni 2023 | Roemenië, Miercurea-Ciuc
Op zondag doe ik ook niet veel. Ik moet nog naar de supermarkt voor 2 kleine dingetjes. Ik ga op de fiets, maar als ik klaar ben krijg ik mijn fiets niet van het slot. Mijn sleutel is weer omgebogen, dus loop ik naar huis. Daar kan ik een oude fiets van Amela gebruiken. Ik ga nog kort naar Olommadar, waar Rita, Dorka, Martin en Marlene zijn, samen met Amela. Zij is voor een weekje terug. Samen gaan we naar het festival, waar we luisteren naar Dorka’s favoriet van de avond: 3oy. We luisteren ook naar Erie Maffia, maar tijdens dit concert begint het steeds harder te regenen. We kijken even binnen, maar hier is een slechte DJ bezig en aangezien het er niet uit ziet dat de regen zal stoppen, gaan Marlene en ik naar huis. Ik fiets door de regen en als ik eenmaal thuis aankom zit de deur op slot. Met de sleutel erin. Ik kan er niet in. Ik probeer Franzi te bereiken, maar het hele huis slaapt al. Ik weet dat er achter een deur los is, die is altijd los. Helemaal klaar met sloten, banjer ik door het lange gras, door andere rotzooi, klim over een muur, spring half over een verzameling ijshockey sticks, banjer door nog meer troep en kom dan in de achtertuin uit en weet zo binnentekomen.
De volgende dag is de eerste dag van het Spektrum kamp. We komen om half 9 aan in Somlyó. Hier ontmoeten we Kata en Vica. Kata geeft les bij Spektrum en Vica is een vrijwilliger. We lopen door de dag heen en de kinderen druppelen langzaam binnen. Om 9 uur beginnen we met allerlei spelletjes om elkaar te leren kennen. We doen een balspel met namen en herhalen van namen, tekenen een denkbeeldige zon, waarbij het draait om "thank you" zeggen, doen een leun spel met ballonnen, doen een fruit salad game, hot potato, Simon says, bouwen een toren en aan het einde van de dag maken we baskets uit flessen. We knippen de bodem eruit, een cirkel eromheen voor de hendel en die schilderen de kinderen. Aan het einde gaan de kinderen nog even naar buiten voor een drop the bar spel. Aan het einde kleuren de kinderen de leukste dingen die ze die dag hebben gedaan. Om 3 uur zijn we klaar en ga ik naar het kantoor. Ik doe een aantal sociale media taken en meldt mijn probleem met de fiets. Om 5 uur gaan Rita en ik langs de accommodatie voor een zaag en gaan dan naar de Lidl. We zagen mijn fiets los en daarna zet ik hem met een nieuw slot vast. Rita gaat naar huis en ik ga op de oude fiets. Thuis eet ik en daarna ga ik lopend terug naar de Lidl, maak mijn fiets los en ga naar het centrum voor nieuwe data.
Op dinsdag is het nature day. Marlene is er vandaag helaas niet vanwege een kunst opdracht. We gaan als eerst gymnastiek buiten.Vervolgens doen we katoen en zaadjes in alle mandjes en geven de plantjes water. Vervolgens leren we over planten, bomen en dieren. Vervolgens doen we een kort charades spel en daarna doen we een treasure hunt in Somlyó. De kinderen moeten bepaalde items vinden in de natuur, zoals stenen, bloemen, bloemblaadjesennogmeer.