Fietsen
Door: Jilke
15 Juli 2023 | Roemenië, Frumoasa
We doen daarnaast een mega relay, making armbandjes (alleen een succes onder de meiden op deze leeftijd), en spelen een soort water ballonen gevecht. In de middag ben ik op het kantoor te vinden en in de avond ga ik naar de kerk voor een optreden en Kulissza (een café bij een theater).
Op zaterdag doe ik een ander ding wat ik al tijden wilde doen: fietsen door de dorpen rondom Csíkszereda. In de ochtend vertrek ik richting Palfalva en Delne. In Delne ben ik op de helft naar Szepvíz, een mooi meer waar ik eerder met mijn mentor ben geweest. Dus ik besluit er wederom heen te gaan. Het is 30 graden en het fietsen is niet in een vlak landschap. Vanaf Delne moet ik over een grote weg naar het volgende dorp, hier neem ik de toeristische route en een van de paden is onverhard en met erg veel waterplassen van de regen eerder deze week. Vervolgens kom ik in het plaatsje Szepvíz en daarna bij het gelijknamige meer. Ik blijf aan de rechterkant, deze kant is hoger dan het meer en vooral bebost. Ik fiets tot aan de andere kant waar ik mijn best doe om 1. een mooie plek te vinden om te zitten en 2. probeer een weg te vinden rondom het meer. Ik slaag alleen in het eerste en dus vervolg ik later mijn weg via dezelfde kant naar de supermarkt in Szepvíz en daarna terug. De terugweg ga ik nog over Csomortan en over Csicso. In de avond is er een middeleeuwse dans. Ik ben net te laat voor een dans en de volgende is in paren, dus kan ik niet meedoen, maar de allerlaatste dans doe ik mee.
Op zondag slaap ik uit, douche ik, maak ik schoon en doe een aantal andere taken. Om half 5 zie ik de anderen bij Café Novak. Hier kom ik ook Colin tegen, een vrijwilliger die vorige week al klaar was met zijn vrijwilligerswerk, maar nu met zijn vrouw door het noorden van Roemenië reisde en zo ook een dag terugkwam om zijn vrouw Miercurea Ciuc te laten zien. In de avond gaan Marlene en ik nog kort naar Kulissza, waar mensen in bijzondere kledij als levende standbeelden staan en af en toe van positie wisselen.