Pubquiz
Door: Jilke
06 Februari 2023 | Roemenië, Miercurea-Ciuc
Om 9 uur gaat mijn wekker. Mijn eerste dag gaat beginnen. De andere 3 vrijwilligers van mijn project mogen vandaag "thuiswerken", waarschijnlijk vanwege de kou en de loop/fiets afstand vanaf onze accomodatie. Even na 10 wordt ik door Peter opgehaald en naar de organisatie gebracht. De andere 3 vrijwillligers die dit weekend ook zijn aangekomen zitten al binnen. Dit zijn Marlene, Ali en Vickie. Ali is Portugees en heeft in de VS gestudeerd en zal een week blijven. Marlene is een Duits meisje die net als ik hier een half jaar blijft. Zij is hier via een Duitse organisatie en zal ook een andere project doen dan ik. Met zijn 4en krijgen we een gezamenlijke introductie van Peter. Eerst over het land, wat weten we eigenlijk over Roemenië? Wat weten we over deze regio en haar historie? Mocht je het nog niet weten, ik ben in Transylvanië, het Hongaars sprekende deel van Roemenië. Daarna krijgen we meer te horen over alle dingen die Care2Travel doet en waar de organisatie voor staat. Rond een uur of 12/ half 1 gaan we naar een restaurant genaamd Fenyo. Het ziet er heel erg chique uit. Peter besteld voor ons een standaard voor-, hoofd- en nagerecht. Het voorgerecht bestaat uit soep. Een soep met groentes als wortel, kip en rijst. Het hoofdgerecht bestaat uit rijst, kip en een wittige romige saus erover. Als nagerecht hebben we een cakeje en dan zit ik ook echt helemaal vol. We lopen weer terug naar "the office".
Omdat Vickie en Ali niet zo lang blijven, krijgen zij vandaag meteen een Hongaars les. Marlene en ik moeten ons aanmelden voor de "On-arrival training". Dit is een online training die georganiseerd wordt door de Roemeense national agency en is verplicht om te volgen voor ons. Vandaag is de laatste dag dat wij ons kunnen aanmelden, maar de website werkt niet helemaal mee. Het kost ons meerdere keren om de site te laden, weer een nieuwe pagina te laden en daarna weer een nieuwe pagina te laden. Dit allemaal ondanks dat de website van een EU organisatie is. Na een aantal pogingen lukt het mij als eerste om me aan te melden, dus ik mag naar boven om de Hongaars les te volgen met de anderen. Even later komt Marlene ook. We leren een aantal woorden, zoals tot 5 tellen, begroetingen, bedanken en een aantal drankjes. De meeste van deze woorden waren voor mij al bekend. Rond 4 uur gaan we naar benenden, want we krijgen een rondleiding van een locale bewoner. Onze gids is Saci, een 17 jarig meisje die op de middelbare school zit in Miercurea Ciuc. Niet zomaar een school, dat gebouw van haar is echt super mooi! Ze leidt ons rond langs het kasteel, politiebureau, ziekenhuis, de hoofdstraat. Ze laat ons verschillende winkeltjes zien, zoals waar we Langos kunnen halen of ander lokaal eten, koffieplekjes, de bank (waar ik meteen wat Euro's inwissel voor Roemeense Lei) en boekwinkeltjes. Het hele stadje ziet er sprookjesachtig uit in de sneeuw. We komen langs het gemeentehuis en langs de schaatsbaan. Niet om te schaatsen, maar voor ijshockey. Dat is een groot ding in deze stad, er staat zelfs een monument voor het gebouw! Ook komen we langs haar fancy school en het voetbalstadion. We drinken gezamenlijk koffie en gaan weer richting het centrum. Om 7 uur is er een pubquiz in Café Palermo, dus daar zijn wij uiteraard bij! Na een paar laatste boodschappen te hebben geshopt gaan wij naar binnen bij het Café. De pubquiz is op de eerste verdieping, waar het al aardig vol zit. Ik vorm een team samen met Sjoerd, John, Martin, Marlene en Vickie en ons team heet Martin's Crusade. We spelen 8 verschillende rondes met allemaal een ander thema en hebben halverwege een pauze. Ondertussen zijn Vickie en ik begonnen met het drinken van "Palinka" shotjes. Palinka is de locale drank en die wilden we graag proberen. We kozen voor de minder alcoholische versie van 30%. Ik hield het bij 2 drankjes, maar Vickie ging nog even door. Uiteindelijk wonnen we de pubquiz dus mochten we nog 100 Lei extra spenderen van het huis. Vickie vond haar kans om nog meer drankjes te halen en ook ik deed een overwinningsronde met haar mee. Nou ja, soort van. Na de pubquiz werd het wat drukker aan onze tafel en toen de tafel werd verplaatst is het drankje over me heen gekomen... Na de pubquiz hebben Vickie en ik Langos gehaald terwijl de rest naar het appartement ging. Even later kwamen wij daar ook. We speelden wederom Mysterium, en daarna gingen Sjoerd en ik weer naar ons huis.