Stad van lagen
Door: Jill
08 April 2023 | Bulgarije, Sofia
De volgende ochtend doen we het rustig aan. We hebben tot bijna 12 uur 's avonds. We beginnen de dag met het bezoeken van een oude Romeinse badplaats. Dit was een van de grootste badplaatsen, maar was niet lang in gebruik, omdat het Romeinse rijk bijna uit elkaar viel. Daarna gaan we naar de kust. Aan de kust is een heel lang park en het grootste deel van de dag spenderen we aan het doorlopen van het park, met af en toe een bankje. In het park zijn veel monumenten en andere dingen. Zo is er een kleine dierentuin. We lopen het hele park door en gaan daarna langs de kust een stuk terug. Vervolgens gaan we naar het retro museum. Dit museum is in een winkelcentrum en in plaats van gewone retro dingen, zijn er vooral communistische dingen. Bijvoorbeeld Karl Marx doemt op en Xi Jinping. Die figuren hebben helemaal niks te maken met Bulgarije, maar zijn er wel. Het is dus heel ironisch dat het in een kapitalistisch winkelcentrumis.
Na dit prachtige retro museum, gaan we nog ergens eten. De plek waar we willen eten is vol, maar we vinden een plek in de buurt en hebben daar lokaal eten. We hebben nog genoeg uren over, dus gaan we naar de vuurtoren. Hiervoor moeten we een heel stuk lopen in het donker, langs het water. De toren zelf ziet er vanaf afstand niet zo heel bijzonder uit, maar wanneer je daar bent, is het uitzicht op de stad prachtig. Eenmaal terug in het hostel, kunnen we nog een half uur tot een uur relaxen, voor we onze nachttrein pakken.
We gaan naar het station en stappen in onze trein. We gaan op een willekeurige lege plek zitten, maar de conducteur legt ons, in het Spaans uit, dat we beter ergens anders kunnen zitten, omdat de verwarming het hier niet doet. We verplaatsen dus, en zitten de rest van de nacht in een sauna. Ondanks dat heb ik toch goed kunnen slapen en word ik de volgende ochtend in Sofia wakker. Sjoerd wil eerst het busstation bekijken, omdat hij daar kaartjes moet kopen voor zijn bus terug. Dit kon namelijk niet online. Met de tickets op zak, maken we een zware wandeling van een half uur naar het centrum van Sofia, waar ons hostel is. We checken hier in, laten onze bagage achter, komen erachter dat we ons kunnen inschrijven voor een dag naar de Rila Monastery en schrijven ons dus in en vertrekken weer. We willen eerst ontbijten, en vlakbij ons hostel zit een leuke bakkerij, genaamd King’s Bakery. Ondertussen hebben we contact met Cristina en Amela, omdat zij ook in Sofia zijn en we met hun een free walking tour zouden doen. Ze hebben zich echter verslapen, dus gaan we zonder hen richting de walking tour. Tijdens de tour leren we veel over Sofia. De meeste steden in Europa hebben een oud stadscentrum, maar Sofia heeft dat niet, zo vertelt onze tour guide. Sofia is namelijk opgebouwd uit lagen. Het is een oude stad, die vroeger Serdika heette. Het lag in het midden van de balkan en betekende iets van centrum. De laag van Serdika zit veel dieper dan de huidige laag, en wanneer er bijvoorbeeld een metrostation gebouwd moest worden, bleek dat problematisch, omdat ze delen van Serdika tegenkwamen, die ze niet wilden slopen. Enkele van deze plekken zijn nu vrij te bezoeken. Ook komen we langs veel religieuze huizen. Sofia telt 1 moskee, veel voornamelijk orthodoxe kerken en een Synagoge. Deze religies leven allemaal samen in de stad. Door Ottomaanse invloeden kwamen er Moslims te wonen in Bulgarije, maar die zijn grotendeels verdwenen. Wel is het land er als enige in geslaagd om nagenoeg alle Joden in leven te houden tijdens de tweede wereldoorlog. We komen ook langs een oude kerk, waar Sofia haar naam vandaan heeft.
Ondanks wat veel wordt geloofd, komt de naam niet van de heilige Sofia, maar van een kerk genaamd Sofia. Door deze kerk, die als beeld voor Serdika telde, is de naam geleidelijk aan veranderd naar Sofia. Na onze tour spenderen we de rest van de dag aan het teruglopen van de route. We gaan eerst eten bij een burgertent en lopen dan min of meer onze route terug naar ons hostel, terwijl we alle dingen van de tour uitgebreid bekijken. We kijken als eerste in een imposante kerk. Het is zondag, en het is hier niet pasen, maar palmpasen. Veel mensen staan in de rij voor een takje. Deze takjes doen de vrouwen om hun hoofd, of ze leggen het takje neer bij een beeld van een heilige. Vervolgens gaan we naar de kerk waardoor Sofia haar naam heeft en nemen ook een kijkje ondergronds. Ook nemen we een kijkje in het Regional History Musuem, waar we meer leren over de stad zelf. Vervolgens maken we een wandeling door Vitosha street, de winkelstraat van Sofia, met uitzicht op de gelijknamige berg waar de straat prachtig uitzicht op bied. We komen uit bij the Palace of Culture. Hier is een park, en hangen veel jongeren rond. Er worden veel evenementen gehouden. Op de weg terug door Vitosha street eten we wat en gaan we ergens zitten voor een drankje.